dimecres, 29 de gener del 2020

El Centre Esportiu Municipal del Turó de la Peira, premi Ciutat de Barcelona

Betevé rebrà el guardó per als mitjans de comunicació per la cobertura de les mobilitzacions contra la sentència del Procés

 

Els arquitectes Anna Noguera i Javier Fernández tornen a ser premiats pel disseny del Centre Esportiu Municipal del Turó de la Peira, al districte de Nou Barris. Tots dos ja van rebre al desembre, a Amsterdam, un dels guardons dels World Architecture Festival Awards, i ara se'ls atorga un dels premis Ciutat de Barcelona 2019, que l'Ajuntament ha fet públics aquest dimarts.
L'onze de febrer, en la cerimònia que es farà al Saló de Cent presidida per l'alcaldessa Ada Colau, recolliran el premi d’Arquitectura i Urbanisme. El jurat ha valorat l’aposta pels equipaments públics de qualitat, així com el significat de la peça per la seva plena integració en una situació urbana complexa. El projecte ha solucionat molts dels reptes que planteja l’emplaçament: desnivell topogràfic, accessos i relació amb el veïnat. Segons el jurat, hi destaca l’alta qualitat de l’espai diàfan superior i l’ús estructural i sostenible de la fusta.

El seguiment de Betevé de les protestes per la sentència, premiat

El jurat ha decidit atorgar el premi de Mitjans de Comunicació a la cobertura de Betevé de les mobilitzacions a Barcelona arran de la sentència del judici del procés. Es destaca l’excel·lència informativa per explicar aquests esdeveniments en un clima d’una gran complexitat política i social. Es valora el rigor i la professionalitat de tot l’equip.
Altres pemis concedits són a l'escriptor Joan Benesi, la companyia de circ Baró d'Evel, l'autor Mateo García Elizondo i els músics Chicuelo i Marco Mezquida són altres dels guardonats. L'Ajuntament convoca aquests premis anualment per guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a la ciutat per creadors o col·lectius que hi treballen, o bé per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen. 
El Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona és per a Ximena Illanes Zubieta pel llibre En manos de otros. Infancia y abandono en la Barcelona del siglo XV. Es tracta d'una obra que aborda la història d’una institució de fundació medieval encara viva en l’actualitat, l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona, i de la seva acció concreta de protecció de la infància.

Pel que fa al premi d'Arts Visuals, aquest any és per a Kao Malo Vode Na Dlanu (Com una mica d'aigua al palmell de la mà), un projecte de Mireia Sallarès sobre I’amor a Sèrbia. El jurat ha valorat que Sallarès hagi fet una investigació pluridisciplinar que posa I’accent en els afectes com a forma de reflexionar i defensar un activisme sobre les relacions interpersonals i de poder.

El guardó d'Assaig, Ciències Socials i Humanitats és per a Marta Marín-Dòmine, pel llibre Fugir era el més bell que teníem, per la seva capacitat, a partir d’un relat biogràfic, de fer un exercici de memòria col·lectiva sobre l’exili, el desarrelament i la ciutat de Barcelona. El jurat també ha volgut fer una menció especial a l’obra Sempre han parlat per nosaltres, de Najat El Hachmi, per la seva reflexió personal sobre un debat d’actualitat dins dels feminismes.

El jurat del premi d'Audiovisuals ha decidit lliurar-lo a Dones Visuals per les seves iniciatives en el suport i la visualització del treball de les cineastes, expressat especialment a través de l’impuls dels programes Acció curts, Acció viver i Directori, i pel seu compromís en la transformació dels imaginaris androcèntrics.

El guardó de Ciències de la Vida és per al treball d'investigació Patient-specific IPSC-derived astrocytes contribute to non-cell autonomous neurodegeneration in Parkinson’s disease, liderat per Antonella Consiglio i Ángel Raya, publicat a la revista Cell Stem Cell, per la seva qualitat i el seu avenç significatiu en el camp de les malalties neurodegeneratives. Aquest treball implica un canvi de paradigma en considerar la participació de les cèl·lules glials en la degeneració neuronal en la malaltia de Parkinson i obrir noves vies per al desenvolupament terapèutic.

El premi de Ciències Ambientals i de la Terra és per al treball d’investigació científica Upper-plate rigidity determines depth-varying rupture behaviour of megathrust earthquakes, dels autors Valentí Sallarès i César R. Ranero, de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) i ICREA, publicat a la revista Nature. Aquest treball proposa un nou model amb un canvi de paradigma en considerar l’elasticitat dels materials en el comportament dels terratrèmols, de manera que es millora substancialment la previsió de tsunamis.

El de Ciències experimentals i Tecnologia és per al doctor Juan Carlos Morales, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), pel descobriment d’un planeta gegant i gasós al voltant d’una estrella de massa petita (GJ 3512), amb el qual qüestiona les teories establertes sobre la formació dels planetes i planteja escenaris nous completament desconeguts fins ara.

El jurat ha decidit atorgar el premi de Circ a la companyia Baró d'Evel per l’espectacle Falaise, perquè transporta el públic a un penya-segat emocional i emocionant i mostra en escena la meravellosa diversitat animal dels cossos i dels esperits dels intèrprets, unint el moviment i el risc amb la creació plàstica en viu i destruint les fronteres entre les formes d’art.

El premi de Cultura Popular i Tradicional és per a l’associació Carabutsí per preservar, valorar i dinamitzar la memòria gitana en perspectiva de gènere i acció intercultural.

En matèria de Dansa, el guardó és per a l'obra Set of Sets, dels coreògrafs Guy Nader i Maria Campos, per la seva qualitat compositiva, que cristal·litza amb excel·lència el seu treball de recerca.

El de Disseny és per a Sara González de Ubieta, pel seu treball innovador sobre disseny de calçat, recollit a la publicació Pràctica.

El premi d'Educació s'ha atorgat a l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, organitzada pel Museu Marítim de Barcelona i Memorial Democràtic, per I'enfocament educatiu i original que fa en recuperar el patrimoni pedagògic silenciat; perquè estableix un diàleg entre el passat i el present, i perquè mostra els valors de l'escola democràtica.

Literatura

El guardó de Literatura Castellana és per a Mateo García Elizondo, per la seva obra Una cita con la Lady, per una prosa brillant que construeix, sense metàfores, la vida interior d’un personatge marginal i recupera de forma insòlita el motiu clàssic de la bona mort.
El de Literatura Catalana és per a Joan Benesiu, per l'obra Serem Atlàntida, per una creació narrativa d’una gran ambició literària. L’obra descriu, de manera brillant, el conflicte actual de construcció d’una identitat personal i col·lectiva des d’una perspectiva europea.

El premi de Música és per a Chicuelo i Marco Mezquida, pel seu disc No hay dos sin tres, presentat el 25 d’octubre del 2019 a L’Auditori de Barcelona. El jurat valora que han sabut conjugar la improvisació i la composició, han fet dialogar generacions, tradicions i estils, i han sublimat l’alegria, la naturalitat i la frescor amb un joc musical que reflecteix i projecta l’atreviment i l’esperit lúdic i mediterrani propis de la ciutat de Barcelona.

El guardó de Teatre és per a Silvia Delagneau i Max Glaenzel per l’escenografia i el vestuari de l’espectacle Europa Bull, per la seva incidència en el dispositiu dramatúrgic i per la ironia i la qualitat de la proposta estètica, així com per la seva mirada, el seu compromís amb la creació i la seva aposta per hibridar llenguatges en col·laboració.

El premi de Traducció en Llengua Catalana és per a Arnau Barios, per la traducció de l’obra Eugeni Oneguin, d’Aleksandr Puixkin. El jurat ha valorat que s'hagi portat al català, en vers i de manera brillant, un clàssic universal tan distant lingüísticament i culturalment.

Acte d'entrega

L'acte d'entrega estarà conduit per la periodista Núria Dias, amb la direcció artística de Pep Salazar. Playmodes ha creat per a l’ocasió una performance que comptarà amb un projecte d’il·luminació dissenyat per Albadalejo i acompanyat d’una actuació musical elaborada ad hoc amb l’ESMUC. Igualment, l’estudi USTED ha creat un imaginari gràfic per a l’acte.